Welcome

Tidak jumpa jawapan yang anda cari?

Tanya pakar kami

just an icon

Kami, Poise® memberikan anda peluang untuk bertanya soalan kepada pakar-pakar kami mengenai masalah kawalan kencing.

Dr Peter Ng merupakan seorang perunding pakar bedah Urology di salah sebuah hospital swasta yang aktif melibatkan diri dalam pendidikan kesihatan komuniti selama beberapa tahun. Beliau telah berkali-kali muncul di corong-corong radio, televisyen dan forum-forum umum. Beliau juga merupakan Presiden Continence Foundation of Malaysia dan bekas Setiausaha Malaysian Urological Association.
Anda juga boleh membaca soalan-soalan yang telah dikemukakan oleh mereka yang lain yang telah dijawab.

Soalan dan Jawapan

 • S: Saya menderita daripada infeksi buah pinggang dan kini saya terpaksa to go all the time even having accidents. What can i do as it has me housebound? -Lynette

  J: Lynette, saya mencadangkan anda untuk berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan infeksi tersebut sudah dirawat sepenuhnya. Setelah infeksi tersebut diubati, sebarang masalah lemah kawalan kencing juga secara langsung terubat. Jika masalah terkucil ini berlaku ketika anda batuk atau bersin, anda sewajarnya menguatkan otot lantai pelvik anda. Layari http://www.poise.com.sg/bladder-control/pelvic-floor-exercise untuk tip-tip senaman ini.

  Buat masa sekarang, dengan menggunakan produk seperti Poise, anda akan berasa lebih yakin kerana ianya dapat memberikan perlindungan sewajarnya kepada diri anda. Produk Poise direka khusus untuk masalah lemah kawalan kencing dan ianya mampu menyerap dua hingga tiga kali ganda berbanding produk penjagaan wanita yang lain. Juga, pastikan anda minum banyak air walaupun ianya may seem counter-intuitive to your needing to go to the toilet frequently. Pengurangan pengambilan air sebenarnya tidak langsung membantu dalam menangani masalah ini.

 • S: Adakah dengan pengambilan air yang kurang dapat mengurangkan masalah inkontinens? -Robyn

  J: Hi Robyn. Ramai wanita menahan daripada membuang air kencing dengan harapan masalah kawalan tersebut dapat diatasi. Sebaliknya, ia mendatangkan kesan buruk peada pundi anda. Pundi kencing adalah sejenis otot di mana jika kandungan urin di dalam pundi kurang, ianya tidak mampu untuk to tone itself up menjadikan pundi tersebut tidak mampu untuk menampung urin yang banyak. Jadi, ianya amat penting untuk anda minum 6 hingga 8 gelas air sehari untuk mengekalkan kapasiti pundi kencing dan mengelakkan diri anda daripada dehidrasi. Terdapat beberapa jenis minuman yang

  anda harus elakkan daripada berlakunya iritasi pada pundi anda. Minuman ini termasuklah minuman berkafein seperti teh atau kopi, minuman ringan (terutamanya Coke) dan minuman bercoklat. Alkohol pula also a diuretic dan harus dielakkan. Minimumkan pengambilan jus buah-buahan sitrus dengan hanya minum segelas pada waktu pagi kerana jus sitrus boleh menyebabkan iritasi pundi kencing.

 • S: Bolehkah mana-mana pad atau liner digunakan ketika berenang? -Christel

  J: Christel, malangnya tiada pad atau liner yang boleh didapati di pasaran untuk tujuan berenang.

 • S: Adakah sesiapa melaporkan masalah kegatalan apabila mereka memakai liner?

  Saya menggunakan the lightest liners untuk masalah terkucil yang ringan dan saya memakai pad yang sama sepanjang hari. Menjelang petang, saya terasa gatal yang amat sangat dan kemerahan di sekitar labia area. Mungkinkah ini disebabkan pad, air kencing atau deodoran pada pad tersebut? -Marilynn H

  J: Marilynn, sebagaimana yang anda telah nyatakan bahawa anda memakai pad yang sama sepanjang hari, saya menggalakkan anda supaya menukar liner anda sekurang-kurangnya sekali sehari dan perhatikan sama ada ianya mengurangkan masalah kegatalan anda. Ianya agak sukar untuk memastikan apa yang menyebabkan masalah kegatalan tersebut kerana setiap individu adalah berbeza.